Idrottshall med skylt som det står Rocklunda på

Rocklundas nya stugby får Orbital Shower

Nu är Rocklunda fastigheter i gång med nästa stora projekt som även det involverar Orbital Shower. Man bygger just nu 21 övernattningsstugor, det blir totalt över 150 bäddar som kommer att kunna utnyttjas för tillfällig övernattning vid arrangemang eller för större grupper på genomresa.

Bolaget har fått stor uppmärksamhet för sin första produkt – världens första cirkulära dusch som möjliggör betydande besparingar av vatten och energi - och har ökat sin omsättning med 100% för tredje året i rad.

Rocklundas nya stugby får Orbital Shower

Mar 9, 2022

Nu är Rocklunda fastigheter i gång med nästa stora projekt som även det involverar Orbital Shower. Man bygger just nu 21 övernattningsstugor, det blir totalt över 150 bäddar som kommer att kunna utnyttjas för tillfällig övernattning vid arrangemang eller för större grupper på genomresa.

Den uttalade tanken är också att Rocklunda ska använda sitt starka varumärke till att puffa sina besökare i en positiv riktning när det gäller att ta mer hållbara beslut.

Klimatpositivt till 2030

Rocklunda i Västerås är Sveriges största sammanhållna idrottsanläggning med både inomhus- och utomhusarenor, ridhus, skidspår, motionsspår och träningslokaler. Det är också ett fastighetsbolag med ett mycket tydligt hållbarhetsarbete.

Energieffektivisering var i fokus för Rocklunda fram till 2018, då skiftade de till ett bredare synsätt där de arbetar för Agenda 2030 och de 17 globala hållbarhetsmålen. Det mycket ambitiösa målet är nu att vara ett klimatpositivt Rocklunda senast 2030.

Den första aktiviteten inom arbetet med ansvarsfull vattenanvändning blev att 2018 genomföra ett pilotprojekt med fyra Orbital Shower i Friskis & Svettis träningslokaler.

- Vi hade totalt 200 duschar på den tiden och använde otroliga mängder vatten. När vi hade installerat de nya modellerna av Orbital Shower hos Friskis & Svettis hade vi redan efter de första 8 månaderna sparat ungefär 150 000 liter vatten, berättar Björn Sandvall, teknisk chef på Rocklunda fastigheter.

Nu är Rocklunda fastigheter i gång med nästa stora projekt som även det involverar Orbital Shower.

- Vi bygger just nu 21 övernattningsstugor. Det blir totalt över 150 bäddar som kommer att kunna utnyttjas för tillfällig övernattning vid arrangemang eller för större grupper på genomresa. Stugbyn blir ett väldigt bra tillskott på Rocklunda, nu kan vi erbjuda ett lokalt boendealternativ med ansvarsfull vattenanvändning vid alla de stora idrottscuper som Rocklunda är så välkänt för, fortsätter Björn.

De 21 stugorna utrustas alla med badrum som får varsin. Den modell Rocklunda har valt att installera är Orbital Shower Panel i matt vitt utförande.

Stugby med fyra röda trähus

Just nu är Rocklunda en av tre nominerade till Västerås stads hållbarhetspris, vinnaren kommer att presenteras den 17 mars. Björn tror att de har nominerats till priset tack vare bredden på Rocklundas hållbarhetsarbete. Man tittar på alla de globala hållbarhetsmålen – allt från biologisk mångfald och produktion av egen hållbar energi till jämlikhets- och jämställdhetsmål. Och man gör det på riktigt, det är inte bara prat utan man agerar på ett konkret sätt.

Den uttalade tanken är också att Rocklunda ska använda sitt starka varumärke till att puffa sina besökare i en positiv riktning när det gäller att ta mer hållbara beslut.

- Om en procent av våra besökare kan bli intresserade av de hållbara lösningar vi använder oss av och till exempel börja titta på möjligheten att installera solpaneler eller Orbital Shower hemma hos sig själva, då har vi lyckats komma väldigt långt, avslutar Björn.

Man i orange tröja framför lagerbyggnad samt Orbital Shower Control Dial

“Vi är väldigt glada att ledande fastighetsägare och utvecklare ser så tydliga fördelar med vår teknologi, att de väljer att inte bara köpa våra produkter utan även investera i bolaget. Med ökande vattenbrist globalt och energipriser som rusar finns ett uppenbart momentum för Orbital och våra lösningar för att spara vatten och energi utan att kompromissa med komforten. Denna investering ger oss möjlighet att skala upp kommersiellt och öka takten i att få världen att använda vatten smartare”

Mehrdad Mahdjoubi, grundare och VD

Hälften av energiförbrukningen i ett normalhushåll går åt till att värma vatten för dusch och bad. I en traditionell dusch värms vattnet för att användas en enda gång innan det spolas ut i avloppet. Orbital Shower är världens första cirkulära dusch. Den renar och återcirkulerar vattnet i realtid med en mer exakt styrning av vattentryck och temperatur. Detta kan spara upp till 90% av vattnet och upp till 80% av energin jämfört med en traditionell dusch.

Orbital Shower är en revolutionerande lösning som finns tillgänglig för kunder redan idag och är den första i raden av produkter från Orbital Systems.

ABG Sundal Collier har agerat finansiell rådgivare åt ORBITAL SYSTEMS INC.i investeringsrundan.

Information och pressförfrågningar

Mar 9, 2022

Dela artikeln
Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till lagring av kakor på din enhet för att förbättra webbplatsens navigering, analysera användning av webbplatsen och hjälpa till i våra marknadsföringsinsatser. Se vår integritetspolicy för mer information.