Kvinna som duschar och lyssnar på ljud

Osynligt HiFi ljudsystem i duschen

Nu kan du lyssna på nyheterna, din egen favoritmusik, en pod eller ljudbok medan du tar en lång, skön dusch och samtidigt sparar både vatten och energi. Det här är faktiskt inte mindre än en världsnyhet.

Bolaget har fått stor uppmärksamhet för sin första produkt – världens första cirkulära dusch som möjliggör betydande besparingar av vatten och energi - och har ökat sin omsättning med 100% för tredje året i rad.

Osynligt HiFi ljudsystem i duschen

Nov 12, 2021

Nu kan du lyssna på nyheterna, din egen favoritmusik, en pod eller ljudbok medan du tar en lång, skön dusch och samtidigt sparar både vatten och energi. Det här är faktiskt inte mindre än en världsnyhet.

Visst finns det vattentäta små högtalare som du kan ta med dig in i duschen och till och med fästa på väggen. Men nu lanserar vi något helt annat – Orbital Audio är ett högkvalitativt ljudsystem inbyggt i duschväggen. Det består av en Exciter högtalare som är osynlig för ögat och en inbyggd DSP-box som är hemligheten med den överlägsna ljudkvaliteten.

Exciter-högtalare använder väggen som membran

Så vad är då en Exciter-högtalare och en DSP-box? För musiknörden är det inga nyheter, det är tekniker som har funnits ett tag och som möjliggör helt nya lösningar för integrerade ljudsystem med högsta ljudkvalitet. Dock är tekniken ganska komplicerad varför det krävs en hel del expertis för att hantera den på rätt sätt. Och det har vi här på Orbital i form av vår egen specialist - audio-ingenjören Markus Friberg.

- En Exciter är i grunden ett konventionellt högtalarelement men med skillnaden att den saknar membran. I stället använder den ytan den fästs på som membran för att sprida ljudet vidare, berättar Markus Friberg.

Exciter högtalare har funnits ett tag nu och är lätta att få tag på för vem som helst. Det är en smart och alltmer populär lösning när du vill gömma ljudkällan i olika miljöer i stället för att installera skrymmande och ofta missprydande högtalare av traditionellt snitt.

DSP-boxen ger den höga ljudkvaliteten

Hemligheten med det stora ljudet i Orbital Audio är dock inte Excitern utan hur vi behandlar ljudsignalerna för att få fram en ljudkvalitet som till och med imponerar på de inbitna HiFi-nördarna.

Med lång erfarenhet av att utveckla professionella audio-system har Markus applicerat sina kunskaper på att ta fram en egenutvecklad DSP-box för Orbital Audio. DSP står för Digital Signal Processor och är en elektronikbox som gör just det – behandlar ljudsignalerna digitalt.

Man med svart dosa i handen framför Orbital logotyp
“Vi är väldigt glada att ledande fastighetsägare och utvecklare ser så tydliga fördelar med vår teknologi, att de väljer att inte bara köpa våra produkter utan även investera i bolaget. Med ökande vattenbrist globalt och energipriser som rusar finns ett uppenbart momentum för Orbital och våra lösningar för att spara vatten och energi utan att kompromissa med komforten. Denna investering ger oss möjlighet att skala upp kommersiellt och öka takten i att få världen att använda vatten smartare”

Mehrdad Mahdjoubi, grundare och VD

Hälften av energiförbrukningen i ett normalhushåll går åt till att värma vatten för dusch och bad. I en traditionell dusch värms vattnet för att användas en enda gång innan det spolas ut i avloppet. Orbital Shower är världens första cirkulära dusch. Den renar och återcirkulerar vattnet i realtid med en mer exakt styrning av vattentryck och temperatur. Detta kan spara upp till 90% av vattnet och upp till 80% av energin jämfört med en traditionell dusch.

Orbital Shower är en revolutionerande lösning som finns tillgänglig för kunder redan idag och är den första i raden av produkter från Orbital Systems.

ABG Sundal Collier har agerat finansiell rådgivare åt ORBITAL SYSTEMS INC.i investeringsrundan.

Information och pressförfrågningar

Nov 12, 2021

Dela artikeln