Utsikt från trädhus i skymningen

Vildmarkshotell sparar vatten och energi

Det är svårt att tänka sig något mer fantasieggande än Tree hotels trädkojor. Ungefär 100 kilometer från Luleå flygplats ligger den lilla byn Harads som blivit lite av ett centrum för naturturism med premium-känsla.

Bolaget har fått stor uppmärksamhet för sin första produkt – världens första cirkulära dusch som möjliggör betydande besparingar av vatten och energi - och har ökat sin omsättning med 100% för tredje året i rad.

Vildmarkshotell sparar vatten och energi

Nov 21, 2021

Det är svårt att tänka sig något mer fantasieggande än Tree hotels trädkojor. Ungefär 100 kilometer från Luleå flygplats ligger den lilla byn Harads som blivit lite av ett centrum för naturturism med premium-känsla.

Mitt i den storslagna naturen med Luleälven och den milsvida skogen som fond får du plötsligt syn på en samling trädhus med en design som inte liknar något annat du har sett.

Från enkel start till lifestyle koncept

Treehotel skapades av ett enkelt skäl: Kent och Britta Lindvall ville inte behöva flytta från sin älskade hemby och tvingas arbeta på annan ort. Den naturliga lösningen var att skapa sin egen sysselsättning på plats. Det började med ett enklare gästhus och har sedan genom åren växt och förändrats från en relativt enkel verksamhet till ett lyxigt lifestyle-koncept med innovativ design som signum.

Under åren har nya trädhus tillkommit ett efter ett, samtidigt som Treehotel har rönt mer och mer uppmärksamhet, inte minst internationellt. Detta samtidigt som fokus på hållbarhet och en totalupplevelse som inkluderar både äventyr och gastronomi har blivit tydligare. De första trädhusen ritades av Kents vänner, tre välrenommerade arkitekter som genast tände på idén om ett designhotell mitt i vildmarken. Resultatet blev de första innovativa husen: UFO, Mirror cube, Blue cone, Cabin och Birds nest.

Hus upp bland träd med lång trappa

Hållbarhet i varje detalj

Treehotel har ett tydligt hållbarhetsfokus. Alla husen är byggda med tekniker och i material som har en så liten klimatpåverkan som möjligt. Ett exempel är det ekologiska trä som används till uteplatser och gångvägar. Till skillnad från traditionellt impregnerat virke är det är helt fritt från kemiska substanser. I stället används en upphettningsteknik som härdar träet och gör det beständigt mot väder och vind.

Husen är också mycket välisolerade och utrustade med golvvärme, lågenergi-belysning, eldriven förbränningstoalett och det hållbara vattensystemet Rukkamoinika som innehåller 3 liter vatten för den basala hygienen. Själva elen kommer naturligt nog från lokal vattenkraft.

Orbital Shower i 7th house

Det sjunde huset som byggdes fick just namnet 7th house. Det är det hittills mest storslagna på flera vis – det är både större, ligger högre upp och är ännu lyxigare än sina föregångare. Dessutom installerade man för första gången en dusch i själva trädhuset, och valet föll naturligt nog på Orbital Shower.

7th room har enorma panoramafönster som vetter mot älven och takfönster i sovrummet som låter dig begrunda stjärnhimlen eller med lite tur det fascinerande norrskenet. I mitten av byggnationen finns en terrass med ett nät som låter dig se hela vägen ner till marken. Hela trädhuset är inrett med skandinaviska träslag och textilier. En extra mysfaktor är den öppna spisen som tänds automatiskt när temperaturen går under en viss nivå. Och nej, trots att vi är i Norrland lyser myggorna med sin frånvaro – de orkar helt enkelt inte ta sig upp till den här höjden.

“Vi är väldigt glada att ledande fastighetsägare och utvecklare ser så tydliga fördelar med vår teknologi, att de väljer att inte bara köpa våra produkter utan även investera i bolaget. Med ökande vattenbrist globalt och energipriser som rusar finns ett uppenbart momentum för Orbital och våra lösningar för att spara vatten och energi utan att kompromissa med komforten. Denna investering ger oss möjlighet att skala upp kommersiellt och öka takten i att få världen att använda vatten smartare”

Mehrdad Mahdjoubi, grundare och VD

Hälften av energiförbrukningen i ett normalhushåll går åt till att värma vatten för dusch och bad. I en traditionell dusch värms vattnet för att användas en enda gång innan det spolas ut i avloppet. Orbital Shower är världens första cirkulära dusch. Den renar och återcirkulerar vattnet i realtid med en mer exakt styrning av vattentryck och temperatur. Detta kan spara upp till 90% av vattnet och upp till 80% av energin jämfört med en traditionell dusch.

Orbital Shower är en revolutionerande lösning som finns tillgänglig för kunder redan idag och är den första i raden av produkter från Orbital Systems.

ABG Sundal Collier har agerat finansiell rådgivare åt ORBITAL SYSTEMS INC.i investeringsrundan.

Information och pressförfrågningar

Nov 21, 2021

Dela artikeln
Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till lagring av kakor på din enhet för att förbättra webbplatsens navigering, analysera användning av webbplatsen och hjälpa till i våra marknadsföringsinsatser. Se vår integritetspolicy för mer information.