Badflotte vid dimmig sjö

Idylliskt gårdshotell med cirkulärt fokus

Tänk doftande skogar, glänsande små sjöar och klassiska röda stugor - vi befinner oss mitt i den småländska idyllen. Här kan du få en helt igenom klimatpositiv upplevelse i Ödevata, strax i närheten av Emmaboda.

Bolaget har fått stor uppmärksamhet för sin första produkt – världens första cirkulära dusch som möjliggör betydande besparingar av vatten och energi - och har ökat sin omsättning med 100% för tredje året i rad.

Idylliskt gårdshotell med cirkulärt fokus

Feb 17, 2022

Tänk doftande skogar, glänsande små sjöar och klassiska röda stugor - vi befinner oss mitt i den småländska idyllen. Här kan du få en helt igenom klimatpositiv upplevelse i Ödevata, strax i närheten av Emmaboda.

Ödevata Gårdshotell och FiskeKamp är en föregångare inom hållbar livsstil och turism, som ständigt utvecklar sitt klimatpositiva koncept.

Tre nya semesterlägenheter får Orbital Shower

Det senaste projektet är en genomgripande renovering av en fallfärdig gammal länga som steg för steg förvandlas till semesterlägenheter för naturlängtande familjer. Och just i dessa lägenheter har man valt att installera Orbital Shower.

Malin och Magnus Axelsson är eldsjälarna bakom projektet, ett par som brinner för omställning. För 16 år sedan fick de chansen att köpa ett då helt förfallet objekt bestående av en uppsättning fastigheter som i princip var helt tomma skal. Sedan dess har man steg för steg byggt upp gårdshotellet i princip från noll med fullt fokus på ett vackert boende med riktigt hög kvalitet. Ödevata Gårdshotell strävar efter att bli den mest hållbara turistanläggningen i Sverige, om inte hela världen. Inte bara för upplevelsens skull, utan för att inspirera andra till bättre val också.

Rött hus med förstutrapp och skylt Ödevata

Ödevata Gårdshotell är idag en fullfjädrad turistanläggning, men samtidigt är det hemma och ett riktigt livsprojekt för värdfamiljen. På gården finns även en liten djurhållning samt en hel del odlingar.

Från början fanns det tre stora och mer eller mindre förfallna byggnader på Ödevata. En länga har förvandlats till ett orangeri och en annan länga byggdes om till det som idag är familjens klimatsmarta hem. Det tredje är ”Axelssons gröna länga” som nu byggs om till ett semesterbostäder i sann återbruksanda.

Nya semesterlägenheter med Orbital Shower

Axelssons gröna länga blir boningshus nr 2 på Ödevata Gårdshotell. Det kommer att rymma tre familjelägenheter på ca 50 m2 vardera. Alla lägenheter kommer att ha två sovrum med privat badrum och det är där Orbital Shower kommer in i bilden.

- Orbital Systems duschar är vad vi anser den allra hållbaraste och innovativaste produkten för att spara vatten och energi just nu på marknaden för bostäder. Detta vill vi vara med och visa och sprida vidare, säger Malin Axelsson.

Axelssons gröna länga är en gammal kasernbyggnad som hyste interner i dåtidens kriminalvårdsanstalt fram till 1997. Huset har inte har inte använts sedan dess och stått och sett ledset ut. Ett perfekt objekt för paret Axelsson att dra i gång ett riktigt återbruksprojekt. Man behåller huskroppen men börjar om från början - bygger om, byter ut och gör miljövänligt.

- Det är en satsning som vi inte hade vågat göra för några år sedan. Men nu vet vi att våra gäster kommer förstå eftersom de har följ oss under många år. Vi väljer nu helt andra material och byggnadstekniker än under våra tidigaste byggprojekt. Vi vill sätta miljön högst och vi vet att marknaden är mogen för ett annorlunda och unikt boende, berättar Malin och Magnus.

Sovrum med två sängar två sängbord och fönster med gardin

Vad definierar då ett återbrukshus?

Magnus och Malin förklarar hur de tänker:

• Vi renoverar en befintlig byggnad.
• Vi använder så lite nytt material som möjligt. Magnus köper materialet på återbruks/ byggnadsvårds-butiker och second hand.
• Om vi måste köpa nytt så ska det vara hållbart och/eller lokalt.
• Vi återanvänder material som redan finns på gården och i vår omgivning.
• Huset byggs för att det ska stå sig i många decennier.
• Energiförbrukningen ska vara så låg som möjligt

Biokol centralt i Ödevatas koncept

Det dras ständigt i gång nya spännande miljöprojekt på Ödevata gård – och centralt i många av projekten är biokol. Biokol kan fungera både som jordförbättrare, filter för avlopps- och vattenrening, djurfodertillskott, koldioxidsänka, stadsträdsräddare och fotbollsunderlag. På Ödevata har man bland annat gröna tak odlade i biokol och vattenrening av akvaponik med hjälp av biokol. Det används också som fodertillskott och strö till höns, för att binda näring i komposthinkar och som jordförbättrare i odlingar.

Vit dusch med vitt kakel och glasdörrar

Framtidens orangeri med akvaponikodling

Ännu ett spännande utvecklingsprojekt är det man kallar för”Framtidens orangeri”. Det är ett stort glashus med så kallad akvaponikodling. Akvaponik är ett hållbart matproduktionssystem som kombinerar fisk- och växtodling. Här används biokolet som filtersystem till fiskodlingen och man odlar samtidigt direkt i det näringsrika biokolet. Efter en hel del experiment har man nu lyckats odla både passionsfrukt, bananer och mängder av tomater.

“Vi är väldigt glada att ledande fastighetsägare och utvecklare ser så tydliga fördelar med vår teknologi, att de väljer att inte bara köpa våra produkter utan även investera i bolaget. Med ökande vattenbrist globalt och energipriser som rusar finns ett uppenbart momentum för Orbital och våra lösningar för att spara vatten och energi utan att kompromissa med komforten. Denna investering ger oss möjlighet att skala upp kommersiellt och öka takten i att få världen att använda vatten smartare”

Mehrdad Mahdjoubi, grundare och VD

Hälften av energiförbrukningen i ett normalhushåll går åt till att värma vatten för dusch och bad. I en traditionell dusch värms vattnet för att användas en enda gång innan det spolas ut i avloppet. Orbital Shower är världens första cirkulära dusch. Den renar och återcirkulerar vattnet i realtid med en mer exakt styrning av vattentryck och temperatur. Detta kan spara upp till 90% av vattnet och upp till 80% av energin jämfört med en traditionell dusch.

Orbital Shower är en revolutionerande lösning som finns tillgänglig för kunder redan idag och är den första i raden av produkter från Orbital Systems.

ABG Sundal Collier har agerat finansiell rådgivare åt ORBITAL SYSTEMS INC.i investeringsrundan.

Information och pressförfrågningar

Feb 17, 2022

Dela artikeln