Bäck med sten som det forsar vatten över

Hur är det med vattenbristen i Sverige?

Vattenbrist i Sverige – hur hänger det ihop egentligen? Vi som har massor av sjöar och vattendrag och oändliga kuststräckor. Läs mer om vårt friska, härliga dricksvatten som är vårt viktigaste livsmedel och en resurs att vårda.

Bolaget har fått stor uppmärksamhet för sin första produkt – världens första cirkulära dusch som möjliggör betydande besparingar av vatten och energi - och har ökat sin omsättning med 100% för tredje året i rad.

Hur är det med vattenbristen i Sverige?

Jun 6, 2022

Vattenbrist i Sverige – hur hänger det ihop egentligen? Vi som har massor av sjöar och vattendrag och oändliga kuststräckor. Läs mer om vårt friska, härliga dricksvatten som är vårt viktigaste livsmedel och en resurs att vårda.

Vattnet på jorden är konstant

När vi pratar om vattenbrist här i Sverige uppstår ibland lite förvånade reaktioner. Det är fullt förståeligt eftersom det kan låta motsägelsefullt att vi pratar om vattenbrist i ett land fullt av sjöar, åar och forsar. Vi vet också att vattnet på jorden är konstant. Vattenmängden varken ökar eller minskar, och vattnet förnyas inte heller.

Det har funnits sedan urminnes tider och går runt i ett kretslopp som vi får lära oss om redan i skolbänken. Det vatten du tvättar dig i idag består av samma atomer och molekyler som fanns i det vatten som dinosaurierna en gång drack och badade i.

Tre procent sötvatten på jorden

Den största delen av vattnet på jorden, 97 procent, finns i haven. Alltså är bara 3 procent sötvatten. Sötvattnet består i sin tur till två tredjedelar av ytvatten som finns i sjöar, vattendrag och bundet i glaciärer. Den sista tredjedelen sötvatten återfinns i vårt grundvatten, det som bildas när vattnet rinner ner genom marken och lagras i reservoarer, ”akviferer”, som till övervägande del är rullstensåsar.

I Sverige använder vi både ytvatten och grundvatten till dricksvatten. Det rena, härliga vattnet i din närmaste kran kommer antingen från en sjö, ett vattendrag eller en borrad brunn.

Blågrönt hav med vitt skum på vågora

Dricksvatten vårt mest kontrollerade livsmedel

Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel, det är också det livsmedel som är mest kontrollerat och reglerat, vilket är alldeles nödvändigt för att undvika större utbrott av bakterieinfektioner till exempel.

Den stora paradoxen är att vi använder vårt superkontrollerade dricksvatten av högsta kvalitet till att duscha i, spola toaletten med, köra tvätt- och diskmaskiner, vattna våra trädgårdar och till och med fylla pooler.

Om vi kunde vara säkra på att tillgången på dricksvatten var oändlig, idag och för all framtid, så hade det inte varit något problem. Men nu är det inte så. Redan idag lider stora delar av världens befolkning av vattenbrist.

Regional vattenbrist i Sverige

I Sverige råder det regional vattenbrist periodvis under året. Orsaken är en kombination av klimat- och väderfaktorer och de olika regionernas grundläggande förutsättningar.

Vissa regioner, som Gotland, har naturligt dåliga förutsättningar i det att berggrunden är sämre lämpad att lagra grundvatten. På Gotland finns det inga håliga rullstensåsar, berggrunden består i stället av tät kalksten med begränsad förmåga att lagra och leda vatten.

Värmeböljor och sommartorka har slagit till år efter år vilket tär på redan låga grundvattennivåer. Och allt fler områden når maxkapaciteten för vattenanvändning under varma sommardagar när det ovanpå den vanliga förbrukningen läggs trädgårdsvattning och pooler som fylls med kranvatten. Då krävs åtgärder för att begränsa invånarnas användning av vatten så det räcker till åt alla, i dagsläget handlar det om bevattningsförbud och förbud att tvätta bilen eller fylla poolen med kranvatten.

Till det kommer rekommendationer att använda vatten på ett klokare och mer sparsamt sätt. Och det vi ser är bara början. Begränsningarna vad gäller vattenanvändning kommer säkerligen att utökas i en snar framtid när klimatförändringarna frestar på våra grundvattenmagasin allt mer.

Använd vatten smartare

Det är hög tid att sluta ta vårt vatten för givet och börja använda det på ett smartare och mer långsiktigt hållbart sätt. Vi på Orbital har börjat där utmaningen är som störst - i ditt badrum.

För många av oss är en lång skön dusch en vardagsnjutning vi inte vill vara utan - efter träningen, skogsturen eller paddlingen. Men faktum är att ungefär halva din energiförbrukning går åt till att värma vatten för dusch och bad. Den goda nyheten är att det går att göra badrummet både smartare och mer hållbart utan att kompromissa med komforten.

Orbital Shower är världens första orbitala dusch som renar och återcirkulerar vattnet. Den ger dig komfort överlägsen den vanliga duschen, samtidigt som den sparar upp till 90% vatten och upp till 80% energi. Du får allt vatten du behöver – samtidigt som du sparar vatten och energi.

Orbital Shower Control Dial med text 95.8 litres saved

“Vi är väldigt glada att ledande fastighetsägare och utvecklare ser så tydliga fördelar med vår teknologi, att de väljer att inte bara köpa våra produkter utan även investera i bolaget. Med ökande vattenbrist globalt och energipriser som rusar finns ett uppenbart momentum för Orbital och våra lösningar för att spara vatten och energi utan att kompromissa med komforten. Denna investering ger oss möjlighet att skala upp kommersiellt och öka takten i att få världen att använda vatten smartare”

Mehrdad Mahdjoubi, grundare och VD

Hälften av energiförbrukningen i ett normalhushåll går åt till att värma vatten för dusch och bad. I en traditionell dusch värms vattnet för att användas en enda gång innan det spolas ut i avloppet. Orbital Shower är världens första cirkulära dusch. Den renar och återcirkulerar vattnet i realtid med en mer exakt styrning av vattentryck och temperatur. Detta kan spara upp till 90% av vattnet och upp till 80% av energin jämfört med en traditionell dusch.

Orbital Shower är en revolutionerande lösning som finns tillgänglig för kunder redan idag och är den första i raden av produkter från Orbital Systems.

ABG Sundal Collier har agerat finansiell rådgivare åt ORBITAL SYSTEMS INC.i investeringsrundan.

Information och pressförfrågningar

Jun 6, 2022

Dela artikeln
Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till lagring av kakor på din enhet för att förbättra webbplatsens navigering, analysera användning av webbplatsen och hjälpa till i våra marknadsföringsinsatser. Se vår integritetspolicy för mer information.