Flerbostadshus med vit fasad mot blå skymningshimmel

HSB Living Lab testar Orbital Shower

HSB Living Lab är just vad det låter som – ett levande laboratorium. Det handlar om att på plats i en verklig miljö utveckla och testa innovationer för framtidens boende. Under det senaste halvåret har det pågått ett spännande projekt i samarbete med Orbital.

Bolaget har fått stor uppmärksamhet för sin första produkt – världens första cirkulära dusch som möjliggör betydande besparingar av vatten och energi - och har ökat sin omsättning med 100% för tredje året i rad.

HSB Living Lab testar Orbital Shower

Apr 21, 2022

HSB Living Lab är just vad det låter som – ett levande laboratorium. Det handlar om att på plats i en verklig miljö utveckla och testa innovationer för framtidens boende. Under det senaste halvåret har det pågått ett spännande projekt i samarbete med Orbital.

Orbital Shower Retrofit har installerats i tre olika boenden på HSB Living Lab. Dels i en vanlig familjelägenhet, dels i två studentboenden.

Ett levande laboratorium

Rent konkret är HSB Living Lab ett hus på Chalmers Campus Johanneberg i Göteborg där de tre översta våningarna rymmer 29 bostäder för forskare och studenter och bottenplan innehåller lokaler för samverkan. I bostäderna bor cirka 40 personer i både mer traditionella lägenheter och studentboenden med gemensamma utrymmen där man forskar kring delningsekonomi och hur man på bästa sätt kan utnyttja gemensamma ytor.

I Living Lab testas både tekniska och arkitektoniska uppfinningar som kan ge ökad kunskap om hur vi ska bygga framtidens bostäder. Mycket handlar om långsiktig hållbarhet – hur vi ska kunna spara resurser och energi genom att hitta nya lösningar för vardagliga sysslor som tvätt, matlagning och daglig hygien. Men förstås också hur själva utformningen av våra bostäder kan optimeras för bättre hållbarhet.

Orbital Shower testas av de boende

Under det senaste halvåret har det också pågått ett spännande projekt i samarbete med oss på Orbital.har installerats i tre olika boenden på HSB Living Lab. Dels i en vanlig familjelägenhet, dels i två studentboenden.

Eftersom Orbital Shower rengör och återcirkulerar vattnet kan användaren duscha så länge man vill utan att slösa på vatten, och samtidigt sänka energiförbrukningen. För Orbital har det alltid varit centralt att inte kompromissa med komfort för att vara med och spara vatten. Bolagets grundare Mehrdad Mahdjoubi är övertygad om att man måste ta fram en lösning som inte känns som en uppoffring för användaren för att kunna åstadkomma en beteendeförändring inom miljöområdet.

Orbital Shower Retrofit med vitt duschhuvud och glasvägg

Värdefulla insikter och feedback.

Mikkel Garde är industridesigner på Orbital. Han har varit djupt involverad i projektet och ser det som en stor fördel att kunna testa Orbital Shower skarpt hos de boende på HSB Living Lab.

– Vi jobbar alltid för att förbättra användarupplevelsen av våra produkter och det här är en utmärkt plattform för feedback från engagerade och intresserade studenter. Det har gett oss värdefulla insikter i hur vi kan vidareutveckla både tekniken och hur användarna kan få den bästa möjliga upplevelsen samtidigt som de sparar vatten och el, berättar Mikkel.

Feedbacken från de som testat Orbital Shower under den här perioden illustreras bra av en av studenterna i boendet, Zigge Sommar, som till en början var lite fundersam över om en vattensparande dusch verkligen skulle fungera lika bra som en konventionell och göra att man kände sig lika ren efter duschen. Men efter att ha använt den ett tag har han landat i att han numera föredrar Orbital Shower framför en vanlig, traditionell dusch.

Besparingar på upp till 80-90 procent.

Under projektet har man samlat in stora mängder data på hur Orbital Shower presterar i de olika lägenheterna under skarpa förutsättningar med de boendens olika duschvanor.

Besparingarna beror som alltid på hur ofta och hur länge man duschar. Datan från HSB Living Lab visar att Orbital Shower har gett goda besparingar. Jämfört med en traditionell dusch har man nått upp till besparingsnivåer på 80-90 procent mindre åtgång av varmvatten och mellan 60 och 70 procents besparing i el- och värmeenergi.

- Det här är mycket bra resultat samtidigt som vi har fått med oss riktigt bra kvalitativ feedback från den här testperioden. Vi tar det vidare i vår utvecklingsprocess och ser fram emot fortsatt samarbete i framtida projekt med HSB, säger Mikkel Garde.
“Vi är väldigt glada att ledande fastighetsägare och utvecklare ser så tydliga fördelar med vår teknologi, att de väljer att inte bara köpa våra produkter utan även investera i bolaget. Med ökande vattenbrist globalt och energipriser som rusar finns ett uppenbart momentum för Orbital och våra lösningar för att spara vatten och energi utan att kompromissa med komforten. Denna investering ger oss möjlighet att skala upp kommersiellt och öka takten i att få världen att använda vatten smartare”

Mehrdad Mahdjoubi, grundare och VD

Hälften av energiförbrukningen i ett normalhushåll går åt till att värma vatten för dusch och bad. I en traditionell dusch värms vattnet för att användas en enda gång innan det spolas ut i avloppet. Orbital Shower är världens första cirkulära dusch. Den renar och återcirkulerar vattnet i realtid med en mer exakt styrning av vattentryck och temperatur. Detta kan spara upp till 90% av vattnet och upp till 80% av energin jämfört med en traditionell dusch.

Orbital Shower är en revolutionerande lösning som finns tillgänglig för kunder redan idag och är den första i raden av produkter från Orbital Systems.

ABG Sundal Collier har agerat finansiell rådgivare åt ORBITAL SYSTEMS INC.i investeringsrundan.

Information och pressförfrågningar

Apr 21, 2022

Dela artikeln
Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till lagring av kakor på din enhet för att förbättra webbplatsens navigering, analysera användning av webbplatsen och hjälpa till i våra marknadsföringsinsatser. Se vår integritetspolicy för mer information.