Vatten, duschhuvud och text World water day 2022 groundwater

Grundvatten i fokus på World Water Day

På Orbital arbetar vi med smarta vattenbesparingar varje dag, men World Water Day är en extra viktig dag för oss, då omvärlden uppmärksammar vikten av vatten. Temat för World Water Day 2022 är grundvatten.

Bolaget har fått stor uppmärksamhet för sin första produkt – världens första cirkulära dusch som möjliggör betydande besparingar av vatten och energi - och har ökat sin omsättning med 100% för tredje året i rad.

Grundvatten i fokus på World Water Day

Mar 22, 2022

På Orbital arbetar vi med smarta vattenbesparingar varje dag, men World Water Day är en extra viktig dag för oss, då omvärlden uppmärksammar vikten av vatten. Temat för World Water Day 2022 är grundvatten.

Vattenbrist påverkar människors liv överallt

Grundvatten är källan till dricksvatten för hälften av världens befolkning. Det är en oumbärlig och osynlig källa till liv – hotad av föroreningar, slöseri och konflikter. Runt hela vår planet påverkar vattenbrist människors dagliga liv, ändå betraktar vi vatten som en outsinlig resurs som vi tar för givet. Kanske för att det inte syns förrän det är för sent? Detta måste ändras snabbt, och förändringen måste ske i din och min vardag.

Många tänker att vattenbrist inte berör dem. Det är dags att tänka om. Idag för ett år sedan varnade forskare för att omfattande torkperioder kommer att bli vardag i Europa inom kort. Det kommer att ha allvarlig inverkan på möjligheterna att hitta friskt grundvatten – inte bara som dricksvatten utan också för bevattning och livsmedelsproduktion.

Orbitals VD Mehrdad Mahdjoubi och Orbital Shower

I södra Sverige är vi vana vid vattenrestriktioner varje sommar, och på Gotland är det en del av vardagen året runt. Det är en situation vi måste lösa här och nu, och vi på Orbital vill vara en del av den lösningen.

Hälften av vattnet i ditt hem används i badrummet, så varför inte börja där? Till exempel som i projektet Vidhave på Gotland, där cirkulär teknologi från Orbital sparar vatten och energi.

- Du behöver inte offra din komfort för hållbarhet – du behöver bara en smartare lösning. Varje skifte startar med en person, och den här förändringen startar i ditt badrum. Det är dags att sluta ta vårt vatten för givet, säger Mehrdad Mahdjoubi, VD och grundare Orbital Systems.

“Vi är väldigt glada att ledande fastighetsägare och utvecklare ser så tydliga fördelar med vår teknologi, att de väljer att inte bara köpa våra produkter utan även investera i bolaget. Med ökande vattenbrist globalt och energipriser som rusar finns ett uppenbart momentum för Orbital och våra lösningar för att spara vatten och energi utan att kompromissa med komforten. Denna investering ger oss möjlighet att skala upp kommersiellt och öka takten i att få världen att använda vatten smartare”

Mehrdad Mahdjoubi, grundare och VD

Hälften av energiförbrukningen i ett normalhushåll går åt till att värma vatten för dusch och bad. I en traditionell dusch värms vattnet för att användas en enda gång innan det spolas ut i avloppet. Orbital Shower är världens första cirkulära dusch. Den renar och återcirkulerar vattnet i realtid med en mer exakt styrning av vattentryck och temperatur. Detta kan spara upp till 90% av vattnet och upp till 80% av energin jämfört med en traditionell dusch.

Orbital Shower är en revolutionerande lösning som finns tillgänglig för kunder redan idag och är den första i raden av produkter från Orbital Systems.

ABG Sundal Collier har agerat finansiell rådgivare åt ORBITAL SYSTEMS INC.i investeringsrundan.

Information och pressförfrågningar

Mar 22, 2022

Dela artikeln