Kvinna som sitter i fåtölj med hund i knät

Cecilia Blankens

I en 60-tals villa strax norr om Stockholm bor Cecilia Blankens med sin man och sina tre barn. Cecilia är modejournalisten, entreprenören och grundaren till skomärket Blankens. Hon har de senaste två åren omsorgsfullt renoverat och rustat upp det mexitegelhus de köpte när de återvände hem till Stockholm, efter en tid i Los Angeles.

grönt kakel och skål på träbräda och djurskinn
Grön mosaik på duschgolv med golvbrunn vid väggen

Ett av familjen Blankens badrum är nu också utrustat med Orbital Shower, en del av det hållbarhetstänk som genomsyrat hela renoveringen. - Vi har inte blåst ut hela rum, utan jobbat med det vi har har. Vi har till exempel tagit ned träpaneler och återanvänt på andra platser i huset. Försökt återanvända mycket material och modernisera utan att göra alltför stora ingrepp. Man hade inte bytt kök på 50 år, så där var det absolut nödvändigt att sätta in ett nytt. I övrigt köper vi det mesta begagnat, allt från brödrost till – allt! Det är verkligen onödigt att bara köpa nytt.

Kvinna med kaffekopp i duschrum med svart dusch och vitkaklade väggar

Upptäckte Orbital Shower i Kalifornien

– Jag läste om Orbital Shower första gången för flera år sedan. Jag bodde i Kalifornien då, och det var sådan torka och hade varit under många år. Då visste jag inte att det var en svensk uppfinning. Min första tanke var att det lät så självklart och coolt. Kunde inte släppa den tanken, berättar Cecilia

Cecilia Blankens i sitt nya Orbital badrum

Cecilia Blankens
– Planen var att skapa ett rum som man, framförallt under vintermånaderna, kan använda till att vända mörker och kyla till något ljust och mysigt. Nu har vi gott om yta, vi har bastu och dusch, så att vi ska kunna duscha länge med gott samvete. Sen har vi också barn som kommer bli tonåringar så småningom. Då känns det lyxigt att kunna säga ”ta du en långdusch”.

Cecilia Blankens

Cecilias bästa tips inför en renovering handlar om att fundera över hur mycket pengar du kan spara genom att köpa din inredning begagnad. -Jag tror jag betalade 50 kronor kvadraten för badrumskaklet. Leta alltid begagnat på marknaden först, det är otroligt vad mycket som erbjuds där ute! Då kan du istället unna dig en sådan här lyxig drömdusch. Man får ett otroligt coolt, modernt badrum och kan hämta igen kostnaderna genom övrig inredning, berättar Cecilia.

Svart lucka och svart handdusch på kaklad vägg

Familjen Blankens blickar redan framåt mot fler hållbara projekt. Nästa steg är att de skulle vilja ha solceller på huset. Det är ett mål och en dröm att vara självförsörjande på energi. Att ha sitt eget lilla kretslopp.

No items found.
Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till lagring av kakor på din enhet för att förbättra webbplatsens navigering, analysera användning av webbplatsen och hjälpa till i våra marknadsföringsinsatser. Se vår integritetspolicy för mer information.